Trump s-a întors spre România. Ce urmează?
Postat la: 22.05.2025 | Scris de: ZIUA NEWS

Dacă nu ar fi în joc soarta bietei Românii, acțiunea ar fi demnă de un palpitant thriller politic. SUA a tratat până acum regimul de la București cu răceală, ignorare sau cu ostilitate mocnită, dar fără să intervină direct în procesele din România. Odată cu turul 2 lucrurile s-au precipitat.
@ Consiliul Național de Securitate al SUA a scurs la presă cu două zile înainte de alegerile prezidențiale pentru turul 2 documentul din care rezultă că România a fost scoasă din programul Visa Waiver din cauza nerespectării normelor democratice, după anularea alegerilor prezidențiale din decembrie. Dezvăluirea seamănă un pic cu "ingerința unui actor statal străin" în alegeri și poate arăta respingerea de către SUA a regimului de la București, grupat în spatele lui Nicușor Dan.
@ Marți, după turul 2 al alegerilor, ambasadoarea Kathleen Kavalec, apropiată a fostei administrații Biden și susținătoare a regimului hibrid de la București a fost retrasă de la post. E doar un pretext că se pensionează. Chiar și în asemenea caz, momentul plecării de la post este decis de Departamentul de Stat, nu de ea.
@ Washingtonul nu l-a felicitat pe Nicușor Dan nici măcar formal. Prin contrast, președintele Franței, Emanuel Macron i-a dat telefon lui Nicușor Dan, ca să îl felicite personal. La două zile după alegeri a venit postarea pe contul Facebook al ambasadei SUA din care rezultă că americanii au luat act de alegerea lui Nicușor Dan. Din postare lipsesc felicitările adresate câștigătorului alegerilor și postarea nu este asumată de vreun oficial american, cum ar fi Marco Rubio șeful diplomației americane. Postarea nu e nici măcar opera ambasadoarei, care deja marți nu mai era în funcție.
@ Președintele Donald Trump a erupt pe scena din România miercuri dimineață, prin anunțul său privind numirea noului ambasador Darryl Nirenberg. Este cu totul neobișnuit ca a doua zi după plecarea ambasadorului în funcție să fie anunțat noul ambasador. Convenția de la Viena din 1961 privind relațiile diplomatice dintre state obliga SUA să ceară avizul părții române înainte de nominalizare unui ambasador. De obicei înainte de obținerea avizului, numele candidatului la funcția de ambasador nu este făcut public, pentru a se evita situații delicate, în cazul refuzului. Istoria va arăta dacă SUA au cerut avizul Bucureștiului mai înainte ca președintele Donald Trump să îl anunțe pe noul ambasador Darryl Nirenberg. Eu cred că americanii au pus partea română în fața faptului împlinit prin anunțarea nominalizării. Desigur că reprezentanții regimului hibrid care acum tremură, nu vor cuteza să refuze avizul pentru Darryl Nirenberg, însă ignorarea prevederile Convenției de la Viena de către Trump poate fi modul președintelui american de a le transmite celor de la București că nu este dispus să-i trateze cu mănuși.
@ În anunțul privind nominalizarea lui Darryl Nirenberg Donald Trump nu face nicio referire la alegerile din România și desigur, lipsesc și felicitările pentru Nicușor Dan.
@ Noul ambasador este evreu și majoritatea evreilor din politica și diplomația americană sunt susținători ai statului Israel. Vestea este proastă pentru Nicușor Dan, care a declarat că dacă premierul israelian Beniamin Netanyahu ar veni la București, el l-ar aresta. De fapt Nirenberg putea fi și italo-american, ca fostul ambasador James Rosapepe sau chinez-american, ca doamna Chang, o candidată la funcția de ambasador la București, tot nu avea importanță. SUA susțin Israel și Nicușor Dan mai bine tăcea. Apropo, la inițiativa Franței, sponsorul principal al regimului de la București, un grup de state membre UE vrea să pună în discuție asocierea dintre Israel și UE. Până acum, românii obișnuiți să acționeze "ca să fie bine, să nu fie rău", se dădeau loviți în asemenea situații. Oare Nicușor Dan va păstra conduita tradițională a românilor sau dimpotrivă, se va manifesta ca un radical în slujba Franței?
@ Trump menționează în anunț doar parteneriatul militar cu România, nu și Parteneriatul strategic dintre cele două state și care este mai amplu decât componenta sa militară. Însă Parteneriatul strategic România - SUA era bazat pe împărtășirea valorilor comune și în primul rând democrația, iar Washingtonul a tot dat semnale că nu mai avem valori comune după deraierea României de la principiile democratice. Trump mai spune că ambasadorul Nirenberg îl va ajuta la strângerea relațiilor cu România și că va promova și apăra interesele economice și de securitate americane în străinătate. Nu mai despic firul în patru, dar e clar din exprimarea președintelui american că România nu mai este percepută ca un stat apropiat, ca un partener strategic și SUA mai au doar interese punctuale de promovat și de apărat în România. Dar de ce trebuie oare ca ambasadorul să "apere" interesele SUA în România? Trump consideră că acestea sunt puse în pericol?
@ Președintele Trump a spus despre Darryl Nirenberg că "este un luptător neobosit pentru agenda mea, America pe primul loc". Aceasta e o veste proastă pentru regimul de la București, care spera să fie cumva ignorat, lăsat în pace de americani, până când ar urma ca democrații să câștige alegerile prezidențiale din SUA, din 2028, după cum se iluzionează ei. Dar pentru România și pentru români poate este un semn bun, poate că Trump nu ne-a abandonat, dacă dă o tentă politică numirii ambasadorului. Dacă regimul de la București ar fi de bună credință și ar vrea sincer să refacă parteneriatul cu SUA, atunci ar trebui să se bucure, pentru că are privilegiul unui ambasador cu acces direct la președintele SUA și s-ar putea astfel colabora mult mai eficient.
@ Rapiditatea cu care a fost anunțat Nirenberg poate avea mai multe semnificații și timpul va arăta care este cea reală. Poate că administrația Trump își "marchează teritoriul" și nu este dispusă să piardă să își piardă aliatul român, cel puțin nu fără luptă.
Poate că americanii simt că vreun mare proiect de-al lor, economic sau militar din România trenează, sau chiar este pus în pericol și atunci Trump își trimite rapid omul la București, pentru a securiza interesul american.
@ Dar mai e ceva. Până acum între două schimbări de ambasadori americani treceau și 1,5-2 ani. În acest interval erau la butoane în ambasada reprezentanții "Deep State" din SUA, aflați la post sub acoperire diplomatică, care mai acționau bazându-se pe unii omologi români. Un ambasador nu tolerează așa ceva pe sub el sau pe la spatele lui, iar într-o ambasadă ambasadorul este zeu, dictator absolut. Poate că Administrația Trump a vrut să evite asemenea situații inerente interimatului dintr-o ambasadă, mai ales că nu a reușit încă să asaneze pe deplin "Deep State" și de aceea vrea să trimită repede un ambasador la București. Din acest punct de vedere este interesant dacă și câți diplomați vor părăsi misiunea de la București, urmând-o pe fosta ambasadoare Kavalec. În timp ce Nicușor Dan, gâtuit de emoție că Trump dă un semn, a reacționat cu entuziasm la anunțul președintelui american, o aripă a conglomeratului din spatele său a reacționat urât, încercând să îl discrediteze pe noul ambasador prin "acoperiții" săi din presă. Să fie oare nemulțumirea rămășițelor Statului Paralel din România față de asanarea ambasadei SUA, care îl lasă fără anumite pârghii de putere?
@ În concluzie, Donald Trump transmite semnalul că nu a renunțat la România, ceea ce este dătător de speranță. Probabil că în stilul pragmatic al americanilor Administrația Trump va aborda relația cu România după principiul "văzând și făcând". La început, americanii vor avea obiective minimale, privind asigurarea intereselor punctuale, economice și de securitate, după cum au dat de înțeles atât în postarea de pe pagina de Facebook a ambasadei, cât și în anunțul lui Trump privind noul ambasador. Unul dintre aceste interese, la care președintele Donaild Trump și administrația sa, este Memorandumul privind colaborarea în domeniul nuclear, în valoare de 6 miliarde dolari. Cu timpul, și dacă vor exista premisele, probabil că americanii după ce își vor fi securizat interesele punctuale, vor încerca să refacă și relația politică și de parteneriat strategic cu România. Ar fi bine să se întâmple așa. Totul este posibil în politica. După căderea regimului Ceaușescu relația cu SUA a fost restaurată în 1992-1996 de regimul Ion Iliescu, beneficiind și de prezența eficientă a ambasadorului Alfred Moses. Era același Ion Iliescu care în 1953 publica în ziarul "Scînteia" articolul despre canibalii americani. În anul 2004 România a aderat oficial la NATO sub mandatul de președinte al lui Iliescu.
George Scarlat
-
Dezmățul cheltuielilor făcute chiar de guvernanți!
În 2022 am avut deficit bugetar de 6,3%. La mijlocul anului s-a dat OUG 16/ iulie 2022 prin care s-a majorat cota ...
-
Cel mai important personaj eliminat de forțele israeliene în Iran
Generalul Amir Ali Hajizadeh a fost pana la data de 13 iunie a.c., cand a fost eliminat de aviația israeliana, comandant ...
-
Capul răutăților
Ultimele desfașurari din asa-zisele negocieri pentru formarea unui guvern ne arata ca, de fapt, partidele implicate in p ...
-
De ce nu se poate face guvernul
Din cauza inclusiv a micului și obscurului Cristian Ghinea, șeful haitei de hiene de salon de la USR. Care il boicoteaza ...
-
A început beleaua, în urmă cu câteva ore!
Era previzibil, SUA a dat indicații din timp reprezentanților sai din zona sa se bage sub mese și sa aștepte. Nu a durat ...
-
A început să se râdă de Nicușor Dan, de la Chișinău la Bruxelles!
Dupa vizita de la Chișinau a lui Nicușor Dan, a urmat cea de la Odessa și, prin intermediul unor prieteni din zona de an ...
-
Pentru că matematica avantajează PSD
In turneul de poker care se joaca zilele astea la Cotroceni, PSD are cele mai bune carti si stie asta, PNL vrea sa casti ...
-
Fix the problem, President Trump!
Pentru cei din lumea sportului, ceea ce se intampla in ultiuma vreme in Los Angeles nu e prea imbucurator. Mai intai inc ...
-
Omul de care depinde nominalizarea lui Bolojan, cu influență în cel puțin 3 bănci care împrumută statul român
Kondor Zoltan este un satmarean, cu dubla cetațenie, romana și maghiara, care a evoluat spectaculos in primele doua dece ...
-
Dă pensia specială înapoi, bă borfașule!
Nicio referire la pensiile speciale in contextul pertractarilor despre reducerea deficitului bugetar, din anticamera vii ...
-
Justiție a la Bolojan. Arestați și condamnați pe nedrept
Jocurile au fost facute de afara și din țara pentru ca tot mai ilustrul și ilustrativul Ilie Gabriel Bolojan sa devina p ...
-
Explicația scandalului Trump-Musk: "tehnocrația" susținută de către intelligence-ul american se revoltă contra Președintelui!
De ieri a vuit tot internetul cu știri și glume despre marea cearta intre Elon Musk și Donald Trump, rezultat al concedi ...
-
Trump i-a comunicat lui Merz că nu va implica SUA contra Rusiei în războiul ucrainean. UE, izolată și cu spatele la zid
Ieri, Donald Trump a raportat public concluziile convorbirii sale telefonice cu Vladimir Putin, convorbire legata de raz ...
-
Precum în cer așa și pe pământ
Nu cearta dintre Trump și Musk este subiectul care paralizeaza omenirea, in cer și pe pamant, incepand de la naveta Drag ...
-
Teminatorul Bolojan. O familie arestată și condamnată la comanda sa
Dupa ce a devenit primar de Oradea, Ilie Bolojan și-a creat un renume de Terminator local, in sensul ca nu are mama și t ...
-
Sper să fie doar o speculație a presei "pe surse", iar nu o știre reală despre ceea ce ne așteaptă
Cica proaspatul consilier prezidențial, Radu Burnete, ex-ceva-șef la federația patronala Concordia, ex-jurnalist la Ziar ...
-
Când planetele Musk și Trump se ciocnesc
Un nou studiu publicat saptamana aceasta in revista Nature Astronomy a pus sub semnul intrebarii ipoteza de lunga durata ...
-
Minciuni franțuzești despre apă fără cuburi de gheață
Uniunea Europeana solicita statelor membre sa reduca consumul de apa cu cel puțin 10 procente in urmatorii 5 ani, ca par ...
-
În mintea lui Vladimir Putin!
Care sunt faptele, pe scurt? Deși in ultimele 48 de ore le-am tot prezentat, mai fac o sinteza. Duminica, a avut loc un ...
-
Doar 40 de vorbe să vă mai spun...
....sau de ce este bine sa ai oleak de studii de Teologie in contextul propagandei de razboi și daca tot e ff la moda te ...
-
La cald despre victoria forțelor patriotice din Polonia. Comparația cu România
Dupa numararea voturilor din 100% din secțiile de votare, candidatul patriot și creștin Karol Nawrocki l-a invins pe can ...
-
De ce nu i-a susținut decisiv președintele Trump pe trumpiștii români în alegerile prezidențiale din mai 2025?
Suveraniștii romani (folosesc termenul „suveranism" așa cum a intrat el in limbajul comun romanesc, chiar daca inc ...
-
Doar o "curvă" să-ți mai spun!
Seful ANAF, Lucian Heius, a afirmat public, in 2023 ca Ministerul Finantelor a reusit sa fiscalizeze o industrie de vide ...
-
O instituție care nu se va reforma niciodată
Nu este MAE, troaca cumetriilor de toate spețele și a nepotismelor bizantine in care posturile se moștenesc din tata in ...
-
Jocul geomilitar se schimbă radical în Europa după ce Trump s-a înțeles cu Putin să părăsească zona
În ultimii trei ani, de cand se desfașoara razboiul ucrainean, v-ați obișnuit sa auziți despre deciziile de pe fro ...
-
Mafia funciară favorizată de primăria și justiția orădeană
Dupa inființarea Curții de Apel Oradea, justiția bihoreana a fost zguduita de numeroase cazuri de corupție, fiind ...
-
Misterul convorbirii Trump - Nicușor se va lămuri rapid
Mandatul lui Nicușor Dan a devenit deja, in numai citeva zile, o colecție de ciudațenii fara precedent, iar aseara s-a m ...
-
Cum cade în derizoriu justiția românească în cazul Georgescu
Asist la soluții privind extinderea urmaririi penale fața de Calin Georgescu, de la surprinzatoare la apoplexice, ca sa ...
-
Ce adunătură de frustrați, fomiști, complexați, sinecuriști, escroci, oportuniști, sfertodocți, acoperiți, alte specii...
Marturisesc ca nu am vrut sa ma uit, ieri, la manifestarile politico-festiviste ocazionate de instalarea regimului Nicuș ...
-
Menajeria de telefon
Cel mai grandios spectacol de mahala, ne-a pocnit peste ochi, in toata splendoarea lui. O altfel de deschidere a Jocuril ...
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu