Un pseudo al treilea război mondial sau o adevărată „ciocnire a civilizațiilor"? (2)
Postat la: 24.05.2024 | Scris de: ZIUA NEWS
0
Statul modern român a început să ia o formă odată cu revoluțiile de la 1848 din principatele române, Moldova, Muntenia și Transilvania. În 1877 Regatul român, alături de marea vecină ortodoxă Rusia, își câștigă independența prin război față de Imperiul Otoman. Transilvania se alătură Regatului României abia după primul război mondial, după dezmembrarea Imperiului Habsburgic austro-ungar. Evoluții asemănătoare au avut în același timp și alte țări europene.
„Statele-națiune, așa cum le concepem astăzi sunt o invenție europeană impusă ca model restului lumii în secolul al XIX-lea, câteodată cu mari lovituri de creion trasate cu rigla în disprețul identităților și rivalităților etnice." (Laurent Guyénot - „Les États-nations, c'est fini? La nouvelle géopolitique multipolaire", mai 2024, lesakerfrancophone.fr)
Continuăm prezentarea studiului-eseu al celebrului Laurent Guyénot, o relectură aprofundată a cărții „The Clash of Civilization" a lui Samuel Huntington, ca răspuns la marea dezordine în curs:
„Huntington trece în revistă toate marile ansambluri și raporturile dintre ele și încearcă să prezică evoluțiile lor posibile, care ar trebui să meargă în sensul regrupării Statelor-națiune sub efectul câmpurilor magnetice ale Statelor-far, pe care le putem numi simplu puteri imperiale. China este fără îndoială cea mai bine pregătită pentru o asemenea evoluție. Din anii 1990, China și-a dat ca obiectiv de a deveni campionul culturii chineze, Statul-far cu rolul de magnet către care se întorc toate celelalte comunități chinezești și își regăsește poziția sa istorică pierdută în secolul al XIX-lea, de putere hegemonică în Extremul Orient". Economic, ascendența regională chineză este deja un fapt împlinit.
„Economia Extremului Orient este din ce în ce mai mult centrată în jurul Chinei și dominată de ea. Chinezii din Hong Kong, din Taiwan și din Singapore au furnizat cea mai mare parte a capitalurilor care au permis creșterea economică din China continentală din anii nouăzeci (ai secolului trecut, n.n). La începutul anilor nouăzeci, chinezii reprezentau în Filipine 1% din populație dar controlau 35% din întreprinderile locale. În Indonezia, la mijlocul anilor optzeci chinezii reprezentau 2 până la 3% din populație dar posedau în jur de 70% din capitalurile private locale. Șaptesprezece din douăzeci și cinci mari întreprinderi erau controlate de chinezi și doar un conglomerat chinez contribuia el singur pentru 5% din PNB. La începutul anilor nouăzeci, chinezii constituiau 10% din populația Tailandei dar posedau nouă din zece cele mai mari grupuri și contribuiau pentru 50% din PNB. Chinezii reprezentau o treime din populația Malaeziei dar dominau aproape în întregime economia. În afara Japoniei și a Coreei, economia Extremului Orient este fundamental o economie chineză". (Samuel Huntington, op. cit.)
Laurent Guyénot își continuă lectura lui Huntington:
„Una din marile forțe ale Chinei este excepționala solidaritate etnică dintre chinezii din China și chinezii din diaspora instalați în străinătate câteodată de mai multe generații. Pentru chinezi «sângele apă nu se face» (blood is thicker than water), încrederea și angajamentele depind de contacte personale, nu de contracte, de legi sau documente legale". Această faimoasă „rețea de bambus" (bamboo network) le dă chinezilor din străinătate un mare avantaj în comerțul cu China. Omul de stat singaporean Lee Kuan Yew a spus: „Noi suntem de etnie chineză [...]. Noi împărțim anumite caracteristici în virtutea culturii noastre și a strămoșilor comuni [...] Oamenii resimt o empatie naturală pentru cei cu care împart atributele lor fizice. Această conștiință a existenței unei proximități este îmtărită de o bază lingvistică și culturală comună. Acestea facilitează încrederea și relațiile care sunt baza tuturor raporturilor în afaceri".
Subliniez că această puternică solidaritate etnică este încurajată de confucianism și de venerarea strămoșilor. Aceasta din urmă - venerarea strămoșilor - este atât de puternică în China încât Biserica Catolică a renunțat să o mai combată în 1939 și a declarat-o excepțional ca licită pentru catolicii chinezi. Vă trimit la articolul meu despre „elogiul cultului strămoșilor" pentru acest subiect care ar trebui să fie în inima dezbaterii despre civilizații (Laurent Guyénot, op. cit.).
Într-un articol viitor ar trebui să ne ocupăm, pe aceleași baze teoretice și documentare, despre trecutul și viitorul lumii islamice.
Petru Romoșan
ULTIMA ORA
-
Noua actualizare Windows blochează sistemul de operare. Cum poate fi rezolvată problema
Microsoft a lansat recent o actualizare pentru Windows 11, denumită KB5041872, care a cauzat probleme majore utilizatorilor. Actualizarea se blochează în timpul procesului de descărcare la 8% și determină utilizarea procesorului la 100%, lăsând sistemele aproape inutilizabile.
-
Alertă în Bulgaria: a fost înregistrat primul caz de holeră, după 103 ani
Autoritățile din Bulgaria sunt în alertă, după ce a fost înregistrat primul caz de holeră în 103 ani. Este vorba despre un cetăţean indian în vârstă de 23 de ani care locuieşte în Bulgaria şi care a călătorit în New Delhi, India, în perioada 13 august - 2 septembrie, informează DARIK, relatează Rador Radio România.
-
Turistul de la Cotroceni a găsit vinovatul pentru inundații: "Ne confruntăm din nou cu efectele schimbărilor climatice!"
Președintele Klaus Iohannis dă vina pe schimbările climatice pentru inundațiile care afectează o parte din țară în ultimele ore. Iohannis susține că este în permanentă legătură cu persoanele responsabile de coordonarea activităților de intervenție.
-
Descoperirea mormântului gigantului Gilgameș sub albia râului Eufrat este de o importanta majora pentru descifrarea istoriei antice
Descoperirea recentă a ceea ce se presupune a fi mormântul epic al figurii legendare Gilgamesh, situat sub râul Eufrat, care a secat masiv sub incalzirea globală, a provocat o undă de șoc în domeniile arheologiei și istoriei antice. Această descoperire monumentală, detaliată în cele mai recente știri, oferă o perspectivă fără precedent asupra uneia dintre cele mai celebre figuri ale mitologiei și istoriei Mesopotamiei antice.
-
Val de demisii la Kanal D. Prezentatoarea meteo a explicat motivul: "M-a făcut să pun pe hold"
Kanal D, unul dintre cele mai importante posturi de televiziune din România, se confruntă cu un val de demisii ale unor cunoscute jurnaliste. Astfel, după ce Simona Pătruleasa şi Silvia Ioniţă au plecat zilele trecute de la postul de televiziune Kanal D, prezentatoarea meteo Anca Ciota a decis și ea să renunțe.
-
Polițist acuzat că ar fi luat șpagă mai multe sticle cu țuică pentru a mușamaliza o tentativă de omor
Un polițist din Covasna este acuzat că ar fi încercat să mușamalizeze o tentativă de omor în schimbul mai multor sticle de țuică primite de la tatăl suspectului. Bărbatul a fost trimis în judecată.
-
Papa îi critică dur pe Kamala Harris și Donald Trump: Sunt împotriva vieții! Ea ucide copiii, celălalt respinge migranții
Papa Francisc a estimat vineri că cei doi candidaţi la alegerile prezidenţiale americane din noiembrie, republicanul Donald Trump, "care respinge migranţii", şi democrata Kamala Harris, care "ucide copii", apărând dreptul la avort, sunt amândoi "împotriva vieţii".
-
Rareș Bogdan: Delegația română din Grupul PPE solicită Comisiei Europene măsuri urgente pentru a corecta disfuncționalitățile de pe piața energiei
Delegația română din Grupul PPE din Parlamentul European și colegi europarlamentari din Bulgaria, Grecia, Croația și Ungaria au solicitat explicații Comisiei Europene, prin intermediul unei întrebări, măsuri urgențe pentru a combate posibilele urmări dramatice ale perturbărilor de pe piața energetică care afectează mai ales Europa de Est.
-
Creșterea interesului pentru lenjeriile de pat Casa New Concept: Calitate și inovație pe piața românească
Casa New Concept a avut un impact semnificativ pe piața lenjeriilor de pat din România, reușind să se adapteze rapid schimbărilor economice și sociale, precum și evoluției preferințelor consumatorilor. Compania a stabilit noi standarde de calitate și design, devenind un punct de referință pentru cei care caută produse de calitate pentru locuințele lor.
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Operațiunea felierii mișcării suveraniste continuă prin aruncarea în lupta electorală a preotului catolic Cristian Terheș
- 2.Nu e voie s-avem ”un Trump”, dar vom avea ”un Kamala de România”!
- 3.Refuz să candidez la alegerile din SECURISTAN, nu mă las batjocorit încă o dată de Statul Paralel!
- 4.Deținutul cel mai temut din Bastilia Minunatei lumi noi
- 5.Alianța PSD-AUR
- 6.O simplă nucă în fața istoriei
- 7.Să analizăm scenariul Nicolae Ciucă - comisar european. Tandemul Hellvig - Ciolacu
- 8.Virgil Popescu a furat de a rupt
- 9.Comisarul U.E Breton contra Elon Musk, Daniel Defoe contra Anglicani!
- 10.Cenzură și Control sau Cătușe
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu