Paris Match: Poate deveni România o monarhie constituțională?
Postat la: 20.11.2021 | Scris de: ZIUA NEWS
0
În timp ce România traversează o gravă criză politică, fără guvern de la căderea premierului Florin Cîțu la începutul lunii octombrie și cu un președinte al Republicii tot mai contestat, familia regală este mai mult ca niciodată în atenția publicului. Situație amuzantă în fostele țări din blocul estic, unde comuniștii i-au alungat pe foștii regi, chiar dacă aceștia erau populari, România s-a remarcat prin acordarea unui loc de frunte în viața națională fiicei celei mai mari a defunctului rege Mihai I, "Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei", iar activitățile sale sunt transmise de Televiziunea Română.
Inaugurarea unei statui la Sinaia cu ocazia împlinirii a o sută de ani de la nașterea Regelui Mihai I (decedat în 2017), celebrată și printr-un timbru comemorativ al Poștei Române, ședința Crucii Roșii al cărei președinte este, înmânarea de diplome studenților, primirea la Palatul Elisabeta a oaspeților oficiali aflați în vizită la București, acordarea de etichete furnizorilor Coroanei, acordarea de decorații. ... dacă România nu ar fi oficial republică, ar fi ca și cum ne-am întoarce în vremea monarhiei. Mai mult, în fața crizei politice și morale prin care trece țara, unii, precum fostul ministru de Externe Cristian Diaconescu, susțin că "o monarhie constituțională ar fi gestionat mai bine criza noastră, pentru că numai ea poate garanta echilibrul puterilor". Liderul Partidului Mișcarea Populară din România intenționează să propună o revizuire constituțională în acest sens, dând ca exemplu alte monarhii europene, scrie Paris Match.
De fapt, actualul guvern, în mare parte discreditat în opinia publică, pare să vrea să se bazeze pe aura familiei regale - o dinastie națională din Germania, Hohenzollern-Sigmaringen, care a federat principatele române în 1866 - și pe imaginea imaculată a defunctului rege Mihai I. Fiica și moștenitoarea sa, Margareta, revenită pe meleagurile strămoșilor săi în urmă cu 30 de ani, nu a încetat de atunci să joace un rol unificator, desfășurând acțiuni sociale, caritabile și culturale prin fundațiile sale, ajutată de soțul său, fostul actor român Radu Duda. Așezată pe un tron cu cifrul său încoronat în fosta sală a tronului din palatul regal din București, ea prezidează ceremoniile oficiale, cum ar fi recepția de săptămâna aceasta a corpului diplomatic acreditat în România. Urmând exemplul bunicului său, Regele Carol I, a cărui tradiție de a reuni ambasadorii la o recepție regală în fiecare an, pe care a preluat-o în 2009, Principesa Moștenitoare Margareta a ținut un discurs în fața corpului diplomatic, în prezența celor mai înalte oficialități românești.
Era ca o regină fără titlu, adresându-se reprezentanților puterilor străine în limba engleză. Și, ca un monarh constituțional, s-a amestecat cu reținere și înțelepciune în dezbaterea instituțională. "Știu, bineînțeles, că luptele politice sunt esența democrației. Știu, de asemenea, că este ușor pentru cineva ca mine să facă apeluri la unitate națională. Dar în această seară aș dori să fac un apel diferit: cel al responsabilității naționale. Nu ne putem aștepta ca partenerii noștri apropiați să ne ia în serios dacă petrecem luni întregi fără un guvern și dacă miniștrii vin și pleacă în fiecare lună. Nu ne putem aștepta ca alegătorii să stea departe de politicienii populiști dacă politicienii existenți nu le oferă nimic. Sectorul nostru privat este dinamic, talentat și capabil.
Dar nu ne putem aștepta să obținem creșterea economică puternică de care țara noastră are nevoie dacă tot ceea ce fac aleșii și politicienii noștri este să se certe în legătură cu alocarea portofoliilor ministeriale", a spus el, îndemnând pe toată lumea "să aibă o dezbatere națională mai largă despre cum să depășim obstacolele constituționale evidente care împiedică sistemul nostru politic să funcționeze corect. Nu ar trebui să ne ferim de schimbarea constituțională: majoritatea partenerilor noștri europeni importanți nu numai că vorbesc despre acest lucru tot timpul, dar și pun în aplicare periodic schimbări constituționale. Iar Custodele Coroanei române, pe urmele tatălui său, un adevărat erou al ultimului război și o figură morală de necontestat, s-a declarat gata să-și servească țara în orice calitate pe care acesta o va considera potrivită. "Tatăl meu a dus o viață în care nu a făcut niciodată compromisuri cu privire la principiile care îi erau dragi, dar, de asemenea, nu a considerat niciodată că vreo datorie este sub demnitatea sa, dacă aceasta îi ajuta națiunea. Sunt hotărât să continui pe urmele lui. Un lucru este cert, problema restaurării monarhiei a intrat în dezbaterea politică românească.
DIN ACEEASI CATEGORIE...

ULTIMA ORA
-
Strategia afaceriștilor din IT după ce Ciolacu a decis să le impoziteze profitul: urmează o revoluție a angajărilor
Eforturile marilor companii din IT de a-şi ajusta numărul de angajaţi recrutaţi în timpul pandemiei la volumul de muncă actual a rezultat în concedieri masive în acest sector, care au început de la finalul lui 2022 şi încă au ecou pe piaţa muncii.
-
UE discută adoptarea unei măsuri care prevede monitorizarea conversațiile online ale tuturor: e-mailurile și sms-urile românilor ar putea fi supravegheate
Un subiect care nu a stârnit deloc interes în România este propunerea Comisiei Europene de a monitoriza toate conversațiile online purtate în Uniunea Europeană.
-
Marcel Ciolacu: Rareș Bogdan e un patriot și un român corect
Marcel Ciolacu a vorbit despre Rareș Bogdan, în contextul unor declarații mai dure, sau uneori „pompieristice", făcute de politicianul liberal. Premierul a spus că nu îl consideră un extremist pe Rareș Bogdan, care este „mai slobod la gură", ci, dimpotrivă, îl vede ca un „patriot și un român corect".
-
FC Barcelona, acuzată de dare de mită: Percheziții la sediul Comisiei Tehnice a Arbitrilor
Zi de zi, "afacerea Negreira" alimentează și mai multe controverse în Spania, în urma dezvăluirii că Barcelona a plătit timp de 17 ani un șef al Comisiei Tehnice a Arbitrilor (o sumă totală de 7,5 milioane de euro). Parchetul a adus acuzații de corupție continuă împotriva clubului catalan.
-
Republica autoproclamată Nagorno Karabah îşi anunţă autodizolvarea şi că va înceta să mai existe la 1 ianuarie 2024
Republica autoproclamată Nagorno Karabah şi-a anunţat joi autodizolvarea sa şi a tuturor instituţiilor sale - începând de la 1 ianuarie 2024 -, la o săptămână după o ofensivă-fulger victorioasă a Azerbaidjanului, în urma a 30 de ani de conflict.
-
Corina Crețu îi face mincinoși pe Ciolacu și Boloș: "Nu există pericolul suspendării fondurilor europene!"
Europarlamentarul Corina Creţu a declarat că măsurile fiscale asumate de către Guvern vin în contextul unui deficit bugetar excesiv, dar că nu există pericolul suspendării fondurilor europene faţă de România, aşa cum se vehiculează.
-
Marea majorare salarială, praf în ochii românilor: Cu cât crește, de fapt, salariul minim net de la 1 octombrie
Guvernul adoptă astăzi creșterea salariului minim. Însă banii pe care românii îi vor lua în mână nu sunt tocmai cei anunțați de guvernanți. Astfel, de la 1 octombrie, peste 1 milion și jumătate de români plătiți cu venitul minim ar urma să primească cu 300 de lei în plus lunar, venit brut, sau cu 500 de lei lunar brut, dacă vorbim despre angajații din domeniul construcțiilor.
-
O explozie solară a creat o breșă în câmpul magnetic al Pământului: S-a produs un fenomen spectaculos
O anormalitate remarcabilă în câmpul magnetic al Pământului a provocat recent apariția unor aurore deosebit de spectaculoase în Europa și America de Nord. De obicei, celebrele lumini nordice au o nuanță verzuie, dar în acest caz, aurorele au avut o tonalitate roșie, un fenomen rar întâlnit.
-
De ce să alegem servicii de depozitare pentru bunurile pe care nu le mai folosim
De multe ori spațiul de locuit sau de lucru devine din ce în ce mai prețios, ne confruntăm adesea cu dilema: ce facem cu obiectele pe care nu le mai folosim în mod regulat, dar pe care totuși nu vrem să le abandonăm sau să le aglomerăm în spațiul nostru de zi cu zi?
DIN CATEGORIE
- TOP CITITE
- TOP COMENTATE
- 1.Publicație maghiară: Primul ministru român a ales un şiretlic deştept
- 2.Iohannis e papagalul lui Zelenski: Actorașul l-a pus pe Klaus de două ori în "probă de microfon"!
- 3.Rares Bogdan, discurs magistral in Parlamentul European: "Ne-ați mințit!"
- 4.Guvernul umblă la plățile cu bani gheață de la magazinele de tip cash and carry! Cumpărăturile nu mai pot depăși suma de 2.000 de lei
- 5.Mâncarea care conține larve de gândac, lăcuste, vierme de făină și greiere va fi afișată pe rafturi separate în magazine
- 6.Diana Șoșoacă pe Tik-Tok: "Se face sex în Casa Poporului!"
- 7.Gigi Becali anunță că vrea să preia puterea în România: "Cheltui toți banii și pun pe cineva să conducă țara!"
- 8.Marcel Ciolacu: "Bine ai revenit acasă, Radu!"
- 9.Operațiunea "Regionalizarea" pornește la Guvern. Descentralizarea instituțiilor din România, un prim pas spre o reașezare administrativă a României
- 10.Boala se agravează: Nicușor Dan are dublă-personalitate. Primarul rău îl controlează pe Primarul bun așa că se duce naibii Capitala! (document)
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu