Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x


Minerii din Austria de acum 2.700 de ani consumau bere şi brânză cu mucegai

Postat la: 14.10.2021 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Minerii care lucrau acum 27 de secole în celebrul sit austriac Hallstatt erau mult mai sofisticaţi decât s-ar crede, fiindcă în dieta lor se găsea berea, dar şi brânza cu mucegai, arată studiile bazate pe analiza excrementelor acelor oameni. Partea surprinzătoare este că locuitorii de acum peste două milenii erau suficient de avansaţi încât să folosească în mod intenţionat fermentarea în prepararea brânzei, spune Frank Maixner, microbiolog la insitutul Eurac din Bolzano.

Este cea mai veche dovadă din Europa pentru pregătirea brânzei cu mucegai. aşa numita "blue cheese" sau cum îi spun francezii, "fromage à pâte persillée". "Este tot mai clar nu doar că practicile culinare preistorice erau sofisticate, dar şi că tehnica fermentaţiei, dar şi alte moduri de procesare aveau un rol important în istoria alimentară străveche", spune Kerstin Kowarik de la Muzeul de Istorie Naturală din Viena.

Ce mai mâncau minerii de acum 2.700 de ani? Soiuri de fasole, orz şi mei consumate probabil sub formă de terci. Consumau şi fructe. dar şi carne, iar dieta lor, spun arheologii, era echilibrată, fiindcă erau acoperite toate nevoile nutriţionale. Evident că marea diferenţă faţă de meniurile din ziua de astăzi ţine de faptul că ponderea mâncărurilor procesate era extrem de mică.

Cercetătorii au analizat patru mostre de fecale: una din Epoca Bronzului, două din Epoca Fierului şi unul din secolul 18. Totul se conservă bine acolo datorită concentraţiei înalte de sare şi temperaturii constante de +8 grade.

Minerii de la Hallstatt trăiau într-un loc izolat, toată viaţa lor se desfăşura în mină şi foarte aproape de ea, dar în mină lucrau multe ore pe zi, mâncau acolo şi îşi şi făceau şi nevoile. Hallstatt este unul dintre cele mai celebre sit-uri din lume legate de istoria sării, activităţi de extracţie fiind desfăşurate acolo timp de mai bine de 3.000 de ani. Studiul a fost publicat în revista Current Biology.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORADIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE