Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x
Încălzirea globală face și bine: În cel mai arid deșert din lume au răsărit milioane de flori!

Postat la: 11.07.2024 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Deşertul Atacama din Chile, cel mai arid de pe planetă, a fost acoperit cu flori mov şi albe pe mai mulţi kilometri, datorită precipitaţiilor neobişnuite din această regiune nordică a ţării.

"Cei 11-12 milimetri de ploaie (căzuţi în aprilie), precum şi norii joşi care au fost foarte intenşi în regiune şi care umezesc aceste suprafeţe în fiecare noapte, au contribuit la activarea acestor plante", a explicat César Pizarro, şeful departamentului de conservare a biodiversităţii din cadrul Biroului forestier naţional din Chile. Expertul subliniază, totuşi, că acest fenomen nu are nimic de-a face cu aşa-numitul "deşert înflorit" care apare primăvara în emisfera nordică.

Acest peisaj acoperă de obicei o suprafaţă de aproximativ 15.000 km pătraţi. Astăzi, însă, florile apar pe o suprafaţă mult mai mică, de aproximativ 300-400 km pătraţi. Iar atunci când "deşertul înflorit" este la apogeu, mai mult de 200 de specii de plante sunt în floare. Cea mai răspândită este "patta de guanaco", o floare purpurie care nu necesită practic apă şi preferă locurile nisipoase.

Deşi amploarea acestei "anomalii" de înflorire timpurie a deşertului este încă în curs de analiză, oamenii de ştiinţă nu au stabilit încă dacă "ceea ce s-a întâmplat în timpul iernilor 2015 şi 2024 este direct legat sau nu de schimbările climatice sau de fenomenele El Niño sau La Niña", adaugă César Pizarro.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORADIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE