Președintele HORA: "Operatorii de restaurante nu au dreptul să legitimeze clienții și nici să verifice certificatele verzi!"
Postat la: 22.09.2021 | Scris de: ZIUA NEWS
Operatorii de restaurante nu au dreptul să îi legitimeze pe clienţi şi prin urmare nici să verifice dacă certificatele ''verzi'' sunt în realitate ale clienţilor, astfel că un operator de restaurant se poate afla în situaţia de a permite accesul a 20 de persoane care în realitate folosesc acelaşi certificat "verde", a declarat preşedintele Organizaţiei Patronale a Hotelurilor şi Restaurantelor din România (HORA), Ion Biriş.
"Statul ar face foarte bine să-şi facă un pic de ordine. Noi nu avem cum să verificăm certificatul 'verde', pe lângă faptul că nu avem oamenii disponibili, nu avem competenţele necesare. Ce pot eu să fac? Nu mai punem la socoteală că acel certificat verde poate fi arătat de oricine. Practic, dacă mie îmi intră 20 de clienţi la mine pe terasă cu acelaşi telefon cu acelaşi certificat verde, eu nu am ce să fac, îi las, pentru că nu am dreptul să-i legitimez. Deci este foarte ambiguă toată această chestie", a afirmat Ion Biriş, în timpul Conferinţei Naţionale a Industriei Ospitalităţii.
Liderul HORA a subliniat că operatorii de restaurante nu se pot erija în gardieni publici, iar autorităţile iau foarte multe măsuri pompieristice pe acest subiect. "Noi nu ne vom erija în gardieni, până la urmă meseria noastră este să le dăm să mănânce unor oameni. Din păcate pe acest subiect se iau foarte multe măsuri pompieristic, de dragul de a se lua şi de a arăta că ei fac ceva, dar care după aceea nouă, celor care trebuie să le transpunem în practică, ne fac viaţa un calvar. De ce 50% la interior, dacă tot intri cu certificatul verde? De ce nu 70%? De ce nu 83%? Sunt măsuri luate total arbitrar şi fără nicio logică", a apreciat Ion Biriş.
Preşedintele Organizaţiei Patronale a Hotelurilor şi Restaurantelor din România a menţionat că operatorii din HoReCa doresc să respecte legea, dar au nevoie de norme simple şi uşor de respectat. "O lege de genul acesta, care limitează drepturile cetăţeanului, nu poate fi dată sub forma unor astfel de hotărâri. Ar trebui să fie o lege, iar dacă e o lege, atunci probabil că am face-o ca lumea şi atunci ştim ce să respectăm. În momentul de faţă sunt nişte hotărâri care vor fi nuanţate şi se vor da 20 de hotărâri în 20 de oraşe într-un mod total diferit. (...) Ce ne dorim noi foarte mult ar fi ca aceste norme să fie cât mai clare şi cât mai simple, ca nouă să ne fie cât mai uşor să le respectăm. Să nu rămână nimic ambiguu. Vrem să respectăm legea 100%, da-ţi-ne nişte norme simple, uşor de respectat", a precizat Ion Biriş.
Preşedintele HORA a mai arătat că există numeroase aspecte neclarificate de autorităţi în ceea ce priveşte măsurile împotriva covid în HoReCa, precum situaţia cafenelelor fără spaţiu propriu de servire. "Poziţia oficială pe care o vom avea este că susţinem întru totul campania de vaccinare a statului, susţinem întru totul măsurile pe care le ia, mai ales cele care sunt şi finanţate de către stat, pentru că în ultima perioadă o mare parte din măsurile pe care le-a luat statul le-a făcut pe banii noştri, cu o grămadă de promisiuni de compensare care nu s-au întâmplat niciodată, deci marea majoritate a măsurilor e compensare. Acestea au tot fost trâmbiţate, au rămas strict la televizor şi nu în viaţa reală, şi suntem foarte clari în a ne delimita: noi nu suntem gardieni publici, noi suntem operatori în industria ospitalităţii.
Statul ar face bine să-şi facă foarte clar ordine în normele pe care le dă, pentru că astăzi statul creează un haos: nu a reglementat problema acestor toalete, care a fost discutată - eu sunt pe terasă, deci sunt perfect legal, dar toaleta e înăuntru; nu a reglementat deloc situaţia nenumăraţilor agenţi de genul 5 to go, la care intri la interior pentru a-ţi lua cafeaua, dar nu o consumi acolo. Astăzi nu înţelege nimeni nimic. Sunt o grămadă de alte cafenele care au acest serviciu de takeaway. Ce faci? Ar trebui să avem un gardian pentru (fiecare cafenea, n.r.), dar omul nu vrea să intre să servească masa, el practic doar se duce să-şi ridice un pachet cu care va pleca. Aceste lucruri nu sunt deloc reglementate", a explicat Ion Biriş.
Un alt lider al HORA, Dragoş Petrescu, a declarat, pentru AGERPRES, că normele puse în aplicare de autorităţi trebuie să arate foarte clar că nu operatorii din HoReCa poartă responsabilitatea dacă clienţii prezintă certificate "verzi" care nu sunt ale lor. "Noi nu trebuie să inventăm roata. Această funcţionalitate de a intra cu certificat 'verde' funcţionează foarte bine, fluent, în toată lumea, sau în anumite zone, cum ar fi statul New York, unde vii frumos cu telefonul, se scanează şi ai intrat, sau doar îl prezinţi şi ai intrat, iar responsabilitatea mea ca operator s-a închis.
Eu nu verific că tu ai buletinul bunicii, asta e treaba ta. Apoi vine organul de control, care are această sarcină, intră în restaurant. Dacă clientul prezintă certificatul verde la fel cum mi le-a prezentat şi mie, atunci responsabilitatea e a lui, orice problemă e responsabilitatea lui, de care trebuie să răspundă în faţa legii. Obligaţia mea, aşa cum este astăzi în funcţie în diverse state europene, este să-mi arate că el are un certificat 'verde'. Asta e obligaţia mea şi punct. Iar eu respect legea, dacă asta îmi cere legea, asta fac. (...) Trebuie să fie clar că nu e la noi responsabilitatea dacă clientul mi-a dat un certificat fals sau nu", a afirmat Dragoş Petrescu.
Reprezentantul conducerii HORA a subliniat că Organizaţia Patronală a Hotelurilor şi Restaurantelor din România susţine respectarea legii. "Eu cred că HORA este pentru respectarea legii, iar dacă legea impune accesul în baza certificatului verde vom replica modelul european şi din spaţiul anglo-saxon, unde prezinţi codul QR, eşti scanat şi intri în restaurant. Noi vom respecta legea. Noi dorim în schimb să avem un dialog astfel încât legea, o dată pusă în vigoare şi în aplicare, să poată să aibă şi părerea noastră, dar noi ca organizaţie vom respecta legea, nu ne permitem să nu o respectăm", a menţionat Dragoş Petrescu.
El a mai atras atenţia, în cadrul Conferinţei Naţionale a Industriei Ospitalităţii, că operatorii de restaurante nu sunt poliţişti, deci nu au dreptul de a îi legitima pe clienţi. "Aspectul legat de monitorizare este relativ simplu, pentru că persoanele care până acum primeau clienţii pot în câteva secunde să identifice că cel din faţa sa are certificat verde. Nu este obligaţia noastră să legitimăm acea persoană, că noi nu suntem poliţişti şi nici n-avem dreptul să facem aceste verificări, este cumva şi răspunderea celor care îţi arată acel certificat", a precizat Dragoş Petrescu.
DIN ACEEASI CATEGORIE...
-
Experimentul care a șocat lumea: Savantul sovietic din spatele celei mai controversate operații
În 1954, omul de știința sovietic Vladimir Demikhov a realizat „cea mai controversata operație experimentala ...
-
Mister pe o plajă din Europa: sute de pantofi vechi de peste un secol, au ieșit la suprafață din nisip, incredibil de bine conservați
Un fenomen bizar a atras atenția localnicilor și a specialiștilor in sudul Țarii Galilor, unde sute de pantofi negri din ...
-
Ziua Q se apropie cu viteză năucitoare: În acel moment va fi un dezastru planetar când informația nu va mai fi criptată
În Ziua Q, orice parola, de la login-ul tau bancar pana la codurile de lansare nucleara, va putea fi sparta. Alime ...
-
Finalanda a descoperit bacterii care manancă deseuri nucleare și care curăță situri radioactive
Helsinki, sub pamant: intr-o mina de uraniu, la 400 de metri adancime, un grup de bacterii rescrie viitorul energiei nuc ...
-
Eșecul lui Andrew Tate, comentat acid și în România: "Era ca un prezervativ folosit de Mike Tyson. A stat acolo mare și prost"
În urma cu cateva zile, Andrew Tate a fost invins in ringul de box de Chase DeMoor, un actor cunoscut mai degraba ...
-
Pastilele pentru slăbit forțează industria alimentară să-și schimbe rețetele. Prăbușiri la bursă după aprobarea "pilulei magice" la FDA
Producatorii de alimente ambalate si lanturile de fast-food ar putea fi nevoiti sa isi modifice semnificativ produsele a ...
-
Ingineria BoloJAF: Salarii pe minus în 2026 în România. In restul Europei veniturile vor crește
În majoritatea țarilor europene, salariile vor crește in anul 2026. Turcia va inregistra o creștere de 8,1%. Astfe ...
-
Un nou virus mortal lovește Europa - primele cazuri confirmate. OMS emite alertă: "Mai periculos decât COVID. Una din trei persoane bolnave moare!"
Europa intra din nou in alerta sanitara. Un virus mortal, mai periculos decat COVID, a fost confirmat oficial pe teritor ...
-
Google Quantum AI ne provoacă înțelegerea existenței cu o revelație șocantă despre Creatorul Universului atât matematic cât și metafizic!
Într-un moment pe care unii cercetatori il numesc deja cel mai tulburator din istoria științei moderne, computerul ...
-
Inteligența Artificială a consumat în 2025 la fel de multă apă ca toată industria apei îmbuteliate din lume
O noua analiza a amprentei de mediu a inteligenței artificiale sugereaza ca antrenarea și rularea modelelor precum ChatG ...
-
Descoperirea care a șters granița dintre materie și spirit - Fantoma ADN care dispare după fix 40 de zile
Spre apusul vieții sale, eminentul fizician David Bohm - ale carui lucrari erau profund apreciate de Albert Einstein - a ...
-
Șeful Telegram spune despre Emmanuel Macron că este homosexual. Ce a mai spus Pavel Durov despre șeful Franței
Fondatorul Telegram, Pavel Durov, a glumit pe seama orientarii sexuale a președintelui francez Emmanuel Macron, și l-a n ...
-
Studiu absolut șocant: Mortalitatea excesivă din Pandemia Covid a fost indusă de medici prin utilizarea unui hipnotic
Un studiu recent demonstreaza ca in Marea Britanie, primul varf de mortalitate in exces din aprilie 2020 a fost in mod e ...
-
Localnicii evită ruinele Sanatoriului de la Moroieni mai ales seara: De aici se aud voci de copii și cântece triste. Mulți cu vazut fantomele acestora
În munții Bucegi, langa satul Moroeni, la aproximativ o ora de mers pe jos de pe drumul principal, se afla ruinele ...
-
Revolta unui magistrat pensionat la consultările cu președintele Dan: „M-am săturat să aud că sunt chiabur!"
Cristian Anghel, fost procuror la Curtea de Apel București, fost procuror la DNA, pensionat in octombrie 2025, a explica ...
-
SUA au desfășurat trupe masive spre Venezuela
Statele Unite au desfașurat saptamana aceasta in Caraibe un numar mare de aeronave pentru operațiuni speciale și mai mul ...
-
Acest om a demonstrat că moartea poate fi anulată printr-un cuvânt. Cu o lună înainte de Premiul Nobel, el este mort. Coincidență?
De ce oamenii care mananca „corect”, fac sport și iau vitamine tot imbatranesc, fac cancer, diabet și mor in ...
-
Tehnologiile moderne ale aparatelor electrice de încălzit - IATĂ ce trebuie să știi
Aparatele electrice de incalzit au parcurs un drum lung, integrand inovații care nu doar ca sporesc eficiența energetica ...
-
De ce merită să îți creezi acasă un spa personal de relaxare și cum îl poți amenaja eficient
Ritmul zilnic alert nu iți lasa mereu suficient spațiu pentru pauze, iar din acest motiv, ideea de a-ți crea un colț de ...
-
Conceptul de garanție extinsă pentru mașini second hand - IATĂ ce trebuie să știi
Achiziția unei masini rulate presupune riscuri, dar o garanție adecvata te protejeaza de defectiuni costisitoare si nepr ...
-
Eurostat: România, pe ultimul loc în UE la utilizarea inteligenței artificiale generative
În anul 2025, doar 17,8% dintre romanii cu varste intre 16 și 74 de ani au folosit instrumente de inteligența arti ...
-
Rusia vrea o centrală nucleară pe Lună în cel mult 10 ani. Ambiția pare că depășește cu mult posibilități Moscovei. NASA va pune un reactor pe Lună în cinci ani
Rusia vrea o centrala nucleara pe Luna in cel mult 10 ani. Ambiția pare ca depașește cu mult posibilitați Moscovei. NASA ...
-
Dosarul Epstein bubuie la Casa Albă: Donald Trump este acuzat de viol. FBI are toate documentele
Noi documente date publicitatii din „dosarele Epstein" dezvaluie acuzatii grave impotriva presedintelui american D ...
-
Un bărbat s-a deghizat în livrato și a furat seiful unor români: Avea aproximativ 40.000 de euro în el
Un barbat care s-a deghizat in livrator de mancare pentru a patrunde intr-o locuința din Cluj-Napoca și a furat un seif ...
-
Pericol iminent: Scutul centralei de la Cernobîl ar putea ceda în orice moment. Va provoca un eveniment în lanț
Scutul intern impotriva radiațiilor de la centrala de la Cernobil ar putea sa nu reziste unui al doilea atac rus, averti ...
-
Rețeta de la medicul de familie va fi dispărea: Ministrul Sănătății anunță funcționarea unei noi platforme din luna august
Rețeta electronica, scrisoarea medicala, biletul de trimitere și alte documente utilizate in prezent in sistemul de sana ...
-
De ce este sucul de portocale atât de îndrăgit ca băutură de dimineață în SUA și cum să îți prepari și tu propriul suc delicios
Pentru milioane de americani, dimineața incepe aproape automat cu un pahar de suc de portocale. Imaginea este atat de bi ...
-
Bogdan Toncescu a câștigat în primă instanță anularea selecției pentru Directoratul Transelectrica
Tribunalul București a admis anularea procedurii de selecție a candidaților pentru poziția de membru al Directoratului T ...
-
Cele mai populare combinații de alimente în funcție de activitatea fizică realizată - de la clasicul pui cu orez, până la shake-urile cu spanac
Mișcarea și alimentația sunt strans legate, iar ceea ce mananci inainte și dupa efort influențeaza nivelul de energie, p ...
-
Cum alegi corect un spațiu industrial pentru afacerea ta: criterii esențiale pentru o decizie inspirată
Atunci cand conduci o afacere care presupune producție, depozitare sau distribuție, alegerea unui spațiu industrial potr ...
comentarii
Adauga un comentariuAdauga comentariu