Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x
Revoluționar - Un test de sânge care depistează precoce cancerul ar putea scuti bolnavii de chimioterapie

Postat la: 31.03.2023 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Un test de sânge care poate detecta urme de celule canceroase ar putea scuti mii de pacienți de chimioterapia inutilă în fiecare an. Biopsiile lichide pot evidenția recidiva cancerului cu cel puțin 4 ani înainte ca aceasta să poată fi detectată prin scanare. Un studiu important privind cancerul intestinal verifică dacă testul poate arăta dacă operația chirurgicală a îndepărtat toată tumora.

Medicii spun că jumătate dintre pacienții cu cancer de intestin în stadiul 3 sunt vindecați doar prin intervenție chirurgicală, astfel încât, prin utilizarea chimioterapiei, tratează prea multe persoane.

Ben Cooke conduce un salon de coafură pe King's Road din Chelsea, Londra, și lucrează, de asemenea, ca stilist pentru ședințe foto de modă. La începutul lunii martie a anului trecut, a observat sânge închis la culoare în scaun. A fost diagnosticat cu cancer de intestin în stadiul 3, care a fost tratat cu succes prin intervenție chirurgicală.

Tratamentul standard constă în chimioterapie intravenoasă pentru a elimina orice celule tumorale rămase și pentru a reduce riscul de reapariție a cancerului.

Însă chimioterapia utilizată în cazul cancerului intestinal, oxaliplatinul, poate provoca furnicături și amorțeală dureroase la nivelul mâinilor și picioarelor, ceea ce se numește neuropatie periferică, potrivit BBC.

Afecțiunea nervoasă poate dura mult timp, iar Ben era îngrijorat că i-ar putea afecta capacitatea de a-și face meseria pe care o iubește.

Bărbatul de 52 de ani s-a înscris într-un studiu la Spitalul Royal Marsden din Londra, care evaluează dacă un test de sânge poate arăta dacă chimioterapia este cu adevărat necesară.

Testul său a arătat că nu avea cancer, așa că a evitat chimioterapia intravenoasă.

În schimb, la fel ca toți participanții la studiu, a luat un medicament de chimioterapie de două ori pe zi. Aceasta a avut efecte secundare minime și i-a permis să continue să lucreze.

"Faptul că nu am avut furnicături în mâini a fost o binecuvântare absolută", spune el.

Testele de sânge funcționează prin căutarea unor urme microscopice de cancer în sânge, numite ADN tumoral circulant. Prezența acestor markeri indică dacă pacientul a fost sau nu vindecat în urma intervenției chirurgicale. Aceste fragmente minuscule ar fi invizibile la o scanare.

Consultantul lui Ben la Marsden, Dr. Naureen Starling, este cercetătorul principal al studiului. Ea spune că rezultatul ar putea afecta modul în care mii de pacienți cu cancer intestinal sunt tratați în fiecare an.

"Jumătate dintre pacienții cu cancer de intestin în stadiul 3 sunt vindecați doar prin intervenție chirurgicală, astfel încât tratăm excesiv o mare parte dintre pacienți", spune ea.

Speranța este că această tehnologie ar putea scuti mulți pacienți cu cancer de chimioterapie inutilă.

Studiul, denumit TRACC, utilizează un test creat de compania americană Guardant Health. Probele sunt trimise la laboratoarele lor din California pentru a fi analizate, iar rezultatele se primesc în aproximativ două săptămâni.

Studiul va examina orice diferență în ceea ce privește ratele de supraviețuire după trei ani între pacienții al căror tratament a fost ghidat de testul de sânge, comparativ cu grupul de pacienți care au urmat un tratament standard de chimioterapie.

De asemenea, în Marea Britanie sunt în curs de desfășurare studii pentru a monitoriza pacienții cu cancer pulmonar și de sân în același mod.

Dr. Starling spune că potențialul acestei noi tehnologii în domeniul îngrijirii cancerului este "imens", nu doar în ceea ce privește detectarea bolii reziduale după operație, ci și pentru diagnosticarea timpurie.

Ceea ce este deja clar, din mai multe studii, este că așa-numitele teste de sânge "biopsie lichidă" pot dezvălui prezența persistentă a cancerului cu mult înainte ca acesta să fie descoperit prin metode tradiționale.

Un studiu efectuat în Grecia, publicat în ianuarie în revista Nature, a arătat că biopsiile lichide pot evidenția recidiva cancerului cu cel puțin patru ani înainte ca aceasta să poată fi detectată prin scanare. Studiul respectiv a urmărit un grup mic de paciente cu cancer de sân după operație.

În cadrul conferinței Societății Americane de Oncologie Clinică din Chicago din iunie anul trecut, un studiu efectuat pe 455 de pacienți cu cancer de intestin a constatat că, prin utilizarea testelor de sânge pentru a ghida tratamentul, numărul pacienților care au avut nevoie de chimioterapie postoperatorie a fost redus aproape la jumătate, fără riscul de recidivă.

Dar Dr. Starling spune că un studiu randomizat mult mai mare în Marea Britanie este esențial pentru a calibra exact cât de multă încredere poate fi acordată biopsiilor lichide, mai ales atunci când aceasta înseamnă să se ia în considerare retragerea chimioterapiei.

Testele au fost deja disponibile pentru pacienții privați.

Susanne Winter, o artistă din Surrey, a fost diagnosticată cu cancer intestinal în stadiul 3 în martie 2022 și a fost supusă cu succes unei intervenții chirurgicale pentru îndepărtarea tumorii și a unor ganglioni limfatici canceroși.

Inițial, ea a crezut că va avea nevoie de chimioterapie pentru a se asigura că boala a dispărut în întregime, dar a făcut testul în mod privat, care a arătat că nu mai avea cancer.

Ea se simte incredibil de norocoasă că a evitat chimioterapia.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
loading...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORADIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE