Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x


Studiu năucitor Scripps Research Institute! Anticorpii apăruţi după răcelile obişnuite neutralizeaza COVID-19 la majoritatea persoanelor

Postat la: 01.06.2021 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Anticorpii care apar în organismul nostru, după ce ne vindecăm de o răceală obişnuită, neutralizeaza inclusiv virusul care provoacă COVID-19, potrivit unui studiu Scripps Research Institute care a comparat probe de sânge recoltate de la persoane expuse la diferite tipuri de coronavirus înainte de pandemie, cu probe de la persoane infectate cu COVID-19.

Un nou studiu a comparat probele de sânge recoltate înainte de pandemie cu cele de la persoanele infectate cu COVID-19. Nivelurile de anticorpi generati de celulele sistemului imunitar numite celule B cu memorie au fost mai mari în probele de la supravieţuitorii COVID-19. Aceşti anticorpi circulă în sânge de ani de zile, "îşi amintesc" de boli şi sunt readuşi în acţiune dacă ameninţarea revine, potrivit Daily Mail. Cercetătorii spun că descoperirile ar putea ajuta oamenii de ştiinţă să dezvolte un vaccin sau un tratament cu anticorpi care să protejeze împotriva tuturor coronavirusurilor.

Atât răceala comună, cât şi SARS-CoV-2, intră într-o familie cunoscută sub numele de coronavirusuri, care cauzează boli ale căilor respiratorii superioare. Cu toate acestea, se credea că anticorpii care reacţionează la coronavirusurile obişnuite nu funcţionează împotriva virusului care duce la boala COVID-19. Dar în eşantioanele de sânge ale celor care au trecut prin boala COVID-19 cercetătorii au descoperit niveluri ridicate de celule imune generate de răceli obişnuite, care "îşi amintesc" tipul acesta de boală şi care devin active când ameninţarea revine.

Echipa de la Scripps Research Institute, din La Jolla, California, spune că descoperirile ar putea ajuta oamenii de ştiinţă să dezvolte un vaccin sau un tratament cu anticorpi care să protejeze împotriva tuturor coronavirusurilor. Echipa a descoperit că anticorpul este produs de un tip de celulă a sistemului imunitar cunoscută sub numele de celulă B cu memorie. Celulele B de memorie se blochează pe suprafaţa agenţilor patogeni invadatori şi le marchează pentru distrugere de către alte celule imune. De asemenea, pot circula în sânge ani de zile - chiar decenii - şi sistemul imunitar poate apela la ele dacă există o altă infecţie.

Rezutatul studiului arata ca sistemul imunitar stie sa se apere singur impotriva coronavirusurilor din intreaga familie si ca expunerea obisnuita la o serie de noi tulpini practic "updateaza" sistemul si-l tine "la zi" cu infectiile respective, tocmai ca nivelurile de anticorpi din sange sa nu scada iar celulele cu memorie sa fie mereu active intr-un numar cat mai mare. Astfel ca vaccinarea ar fi oportuna doar pentru cei care au aceste niveluri scazute, care - dimpotriva - nu sunt in societate destul de des si stau mai izolati, astfel ca celulele B scad iar titrul de anticorpi e foarte scazut, sub limita de auto-imunizare. Cu alte cuvinte, purtarea mastii si distantarea sociala, ca si izolarea fortata sunt contraindicate ca sistemul imunitar sa fie actualizat, cu exceptia - fireste - a celor cu imunitate scazuta de pe urma bolilor cronice grave!

Pentru studiu, publicat în revista Nature Communications, echipa a analizat probele de sânge de la participanţii pre-pandemici şi în timpul pandemiei. „Prin examinarea probelor de sânge recoltate înainte de pandemie şi compararea cu probe de la persoanele bolnave de COVID-19, am reuşit să identificăm tipurile de anticorpi care au reacţionat încrucişat cu coronavirusuri benigne, precum şi cu SARS-CoV-2", a spus autorul principal Dr. Raiees Andrabi, investigator la Departamentul de Imunologie şi Microbiologie Scripps, pentru News Medical.

Rezultatele au arătat că nivelurile de anticorpi cu celule B de memorie au fost mai mari în probele de sânge ale persoanelor care au fost infectate cu COVID-19 decât în cele care nu au trecut prin boală. Echipa spune că acest lucru sugerează că expunerea la un coronavirus non-grav poate stimula producţia de anticorpi atunci când persoana este infectată cu un coronavirus mai grav. Testele au arătat că anticorpul a neutralizat, de asemenea, SARS-CoV-1, coronavirusul care provoacă Sindromul Respirator Acut Sever (SARS) şi un văr al COVID-19.

„Am reuşit să stabilim că acest tip de anticorp cu reactivitate încrucişată este produs de o celulă B cu memorie care este iniţial expusă unui coronavirus care provoacă răceala obişnuită şi este apoi reactivată în timpul unei infecţii COVID-19", a declarat Andrabi pentru News Medical. Co-autorul dr. Dennis Burton, preşedintele Departamentului de Imunologie şi Microbiologie al Scripps, a declarat că descoperirea este importantă pentru înţelegerea modului de protejare împotriva viitoarelor coronavirusuri.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORADIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE