Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Un cercetător avertizează că inteligența artificială avansată ar putea fi deja conștientă

Postat la: 13.02.2022 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Ilia Sutskever, director de cercetări la compania americană OpenAI, a scris joi pe Twitter că „s-ar putea ca rețelele neurale mari să fie ușor conștiente în prezent". Ar fi puțin spus că aceasta este o poziție mai puțin obișnuită, paradigma acceptată de cercetătorii din domeniul AI fiind că, deși s-au făcut progrese majore în ultimele decenii, inteligența artificială nu este nici pe departe capabilă să experimenteze lumea în mod conștient.

Nu este clar ce l-a motivat pe Sutskever să facă această postare și el nu a oferit clarificări sau informații suplimentare privind postarea sa. Însă știm că acesta este preocupat de mulți ani de inteligența artificială generală (AGI), care se referă la AI ce operează la un nivel uman sau super-uman. De exemplu, el a declarat în timpul apariției sale în documentarul iHuman din 2019 că AGI „va rezolva toate problemele pe care le avem în prezent".

Însă el a avertizat apoi că acest tip de inteligență artificială are de asemenea „potențialul de a crea dictaturi cu o stabilitate infinită". Acest tweet pare să fie prima ocazie în care Sutskever, care a cofondat OpenAI în 2015 alături de Elon Musk și Sam Altman, actualul CEO al companiei, afirmă că mașinăriile conștiente ar fi sosit deja.

Și ma bizar este faptul că OpenAI a fost fondată ca o organizație non-profit ce avea scopul de a limita amenințările reprezentate de AI înainte de a anunța că demarează cercetări care să creeze inteligență artificială avansată. Musk a părăsit OpenAI în 2019 după ce s-a aflat că grupul a creat un generator de „fake news" despre care unii credeau că este prea periculos pentru a fi lansat.

Elon Musk anunțase că părăsește organizația deoarece nu este de acord „cu unele din lucrurile pe care echipa de la OpenAI" vrea să le facă, afirmând că nu mai a avut nicio legătură cu grupul de peste un an. La doar o lună după plecarea lui Musk, reprezentanții OpenAI au anunțat că organizația nu mai este una non-profit, trecând la un model de „profit limitat", relatează Futurism.com.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE