Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Ramona Mănescu a demis ilegal administratorii de la TAROM şi ar trebui să achite despăgubiri de 300.000 de euro

Postat la: 21.10.2015 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Curtea de Apel Bucuresti a decis in sedinta din data de 8 octombrie 2015 ca cei cinci fosti administratori ai companiei Tarom au fost dati afara ilegal la inceputul lunii noiembrie 2013 de catre Adunarea Generala a Actionarilor ca urmare a imputernicii date de catre ministrul Transporturilor de la acea vreme- Ramona Manescu.

Astfel, Curtea de Apel Bucuresti a mentinut solutia data in decembrie 2014 de catre Tribunalul Ilfov prin care obliga compania Tarom SA la plata catre fiecare din fostii membri ai Consiliului de Administratie- Dan Pascariu -presedinte, Valentin Macec-vicepresedinte, Ciprian Ladunca-membru, Dumitru Prunariu -membru si Marius Ghenea-membru, atat a sumei de 54.000 euro, cu titlu de daune interese, cat si a cheltuielilor de judecata aferente.Totodata, obliga compania Tarom „la plata către reclamantul PASCARIU CORNELIU DAN a sumei de 10540,46 lei, către reclamantul PRUNARIU DUMITRU DORIN a sumei de 10653,7 lei, către reclamantul MACEC VALENTIN a sumei de 10204 lei, către reclamantul GHENEA MARIUS AUREL a sumei de 10533,75 lei şi către LĂNDUCĂ CIPRIAN a sumei de 10220,24 lei reprezentând cheltuieli de judecată constând în taxă de timbru şi onorariu avocat".

Trebuie precizat ca noiembrie 2013, cei cinci administratori au fost demisi din dispozitia Ramonei Manescu pentru ca acestia au decis reducerea de la 4 ani la 12 luni a mandatului directorului general al Tarom, belgianul Christian Heinzmann, dar si a injumatatirii remuneratie lunare a acestuia de la 10.000 de euro la 5.000 de euro, ca urmarea a managementului dezastruos practicat de acesta care a dus la prabusirea companiei. Ramona Manescu si-a justificat decizia de demiterea a celor cinci prin faptul ca „afirmatiile din presa ale membrilor Consiliului de Administratie au adus grave prejudicii imaginii companiei".

Insa, cu doua saptamani inainte de demiterea celor cinci administratori, directorul executiv al Tarom, Nicolae Demetriade si-a dat demisia pentru faptul ca Christian Heinzmann conducea catastrofal compania, iar Ramona Manescu il tinea in brate pe managerul belgian. Ulterior, s-a demonstratat ca Ramona Manescu a demis pe toti membrii CA doar ca sa ramana pe functie Christian Heinzmann cu o remuneratie lunara de 10.000 de euro, plus un binus de inca vreo 4.500 de euro. Ca atare, acum prin acea decizie a europarlamentarului de azi Ramonei Manescu, Tarom trebuie sa achite catre cei cinci cate 54.000 de euro, plus chetuieli de judecata, adica in jur de 300.000 de euro. Dar, in schimb Heinzmann este in continuare pe functie si conduce linistit compania Tarom catre faliment.

Tergiversare şi vorbe-n vânt

Imediat dupa demiterea din noiembrie 2013 a celor cinci administratori de la Tarom, Ramona Manescu a declarat „Dan Pascariu, actualul președinte al Consiliului de Administrație, poartă responsabilitatea imposibilității de a mai găsi un manager privat bine pregătit". Insa, la acea vreme, Ramona Manescu a refuzat sa discute cu cei cinci administratori si cu fostul director executiv al Tarom, Nicolae Demetriade, despre situatia grava a companiei ca urmare a managementului dezastruos al belgianului Christian Heinzmann.

In schimb, l-a imputernicit secretarul de stat de la acea vremea Nelu Buica, acum ajuns tot secretar de stat la Ministerul Fondurilor Europene, sa gestioneze situatia de la Tarom. Insa, Nelu Buica habar nu avea de ce inseamna sa admïnistrezi o companie de talia Tarom, si, ca atare, la fiecare intalnire isi dadea cu presuspusul, tergiversa luarea vreunei decizii si eventual mai semna poate procesul verbal al sedintei. In rest, doar vorbe, discutii si presupuneri ale lui Buica si Ramonei Manescu, fara nicio finalitate, fapt pentru care compania a ajuns astazi, cu Heinzmann la conducerea, pe topoganul falimentului.

Nelu Buică şi Gabriel Dumitrescu, loviţi de amnezie

Cei sase membrii ai Adunarii Generale a Actionarilor (AGA) care i-au demis, in noiembrie 2013, pe cei cinci administratori de la Tarom au fost urmatorii:Liliana Musat- Ministerul de Finante, Sorin Marica-consilierul secretarului de stat Nelu Buica, Daniel Ilie Marin- consiliera Ramonei Manescu, Gabriel Dumitrescu-director Romatsa, si fost director al Tarom, Gabriel Stroe- director la Aeroportul Otopeni si Marius Ilie- reprezentant al SIF Muntenia.

Fostul director al Tarom, Gabriel Dumitrescu , a precizat pentru ZIUAnews ca nu isi aminteste de situatia demiterii celor cinci administratori si nu are cunostiinta de decizia instantei. Constactat de ZIUAnews, secretarul de stat Nelu Buica nu isi mai aminteste nici el ce a facut pentru Tarom, cum l-a protejat pe Heinzamnn si cum a pus umarul la demiterea celor cinci administratori. E lovit de amnezie: „Nu stiu ce s-a intamplat. Nu imi amintesc", a spus Nelu Buica.

Actuala conducere a Ministerului Transporturilor, in frunte cu Iulian Matache, nu vrea sa comenteze decizia Curtii de Apel Bucuresti prin demiterea celor cinci administratori. Insa, trebuie precizat ca Iulian Matache cunoaste destul de bine, sau ar trebuie sa cunoasca, situatia de la Tarom si cum manageriaza compania Christian Heinzamnn pentru ca a fost aproape un de zile membru in Consiliul de Administratie de la Tarom.

Dan Pascariu: „Banii trebuie imputaţi Ramonei Mănescu şi lui Nelu Buică"

Fostul presedinte al CA de la Tarom, Dan Pascariu, a declarat pentru ZIUAnews ca prin decizia instantei s-a demonstrat ca am fost demisi abuziv de catre ministrul Ramona Manescu .

„Faptul ca noi atunci am cerut demiterea lui Heizmann pe motiv de incompetenta, iar ministrul nici nu a vrut sa discute cu noi despre ceea ce se intampla la Tarom , se demonstreaza astazi cand se poate observa cu ochiul liber situatia dificiala in care a ajuns compania. Nu ar fi corect ca bani pe care noi i-am obtinut prin instanta sa fie suportati de catre Tarom. Normal ar fi ca banii sa fie imputati Ramonei Manescu si lui Nelu Buica, pentru ca ei au decis demiterea abuziva a membrilor Consiliului de Administratie de la Tarom" , a declarat dan Pascariu pentru ZIUAnews.

Ion Teleanu

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE