Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x
Israelul e pedepsit pentru că n-a ales așa cum dorea elita occidentală!

Postat la: 15.01.2023 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Acum o săptămână am zis într-o emisiune la GOLD FM că, după manipularea protestatarilor din Brazilia, cu repetarea modelului de la Washington din 6 ianuarie 2021, dedicat indisponibilizării/inculpării lui Trump, vor urma manifestații de stradă regizate în Israel, probabil chiar în ziua liberă de Shabbat (sâmbăta), dar cu scopul împiedicării prim-ministrului Netanyahu să-și exercite mandatul.

N-am avut informații deosebite, dar mi-am bazat raționamentul pe faptul că liderii americani ce sunt acum la putere, fiind deranjați de faptul că Bibi a reușit să-și treacă guvernul prin Parlament chiar la final de 2022, vor acționa rapid împotriva sa, folosind modelul patentat al amorsării revoltelor de stradă.

Ei bine, supoziția s-a confirmat, iar ieri Tel Aviv-ul, în ziua de Shabbat, a fost zguduit prin manifestația a cca 80.000 de localnici, ceea ce reprezintă cam 20% din populația orașului. Nu manifestau pentru război sau pace, ei sunt obișnuiți cu starea de război perpetuu, nici din cauza scumpirii alimentelor sau a energiei, n-au asemenea probleme în Israel, ci protestau pentru ceva ce pricep puțini dintre cei strânși, anume pentru modificările din justiție legate de diminuarea rolului Curții Supreme din Israel. Motivația este cunoscută românilor încă din 2017, atunci când au fost regizate de către Factorul Extern manifestațiile corporatiste menite să blocheze guvernarea PSD-ului proaspăt ales să conducă țara.

În Israel, explicând pe scurt, judecătorii de la Curtea Supremă sunt aleși printr-un sistem de vot care le permite să se perpetueze la puterea juridică sprijinindu-se între ei, fapt ce le conferă o mare influență asupra politicului, invalidând astfel chiar democrația, dar făcând posibilă și manipularea lor de către cei ce-i pot șantaja în mod eficient. Și, tot pe modelul românesc, aici intervin de fiecare dată serviciile secrete, care posedă detalii infamante despre oricine. Netanyahu, care a pățit-o în trecut, fiind alungat de la putere folosindu-se acest sistem, încearcă acum să-l schimbe chiar din primele zile ale guvernării, uzând de autoritatea conferită prin votul popular de la alegeri.

Privind geopolitic noua guvernare din Israel, printre altele aceasta este una ce se opune dotării Ucrainei cu sisteme sofisticate de apărare militară, fapt ce l-a făcut pe Zelenskiy să reclame încă din noiembrie 2022 pericolul unei guvernări Netanyahu, insistând public inclusiv asupra prieteniei consolidate dintre acesta și Putin.

Nu-i loc aici să descriu complexa geopolitică a Israelului și marea sa influență în determinarea deciziilor în spațiul european sau în Orientul Mijlociu, ba chiar cu incidență directă în războiul ucrainean, dar să pricepeți că aici este cheia amorsării manifestațiilor de stradă ce-au început ieri la Tel Aviv, cu scopul blocării guvernului Netanyahu. E limpede că ele vor continua, deoarece sunt încurajate și motorizate chiar de la Washington. Trebuie să luați în considerare și că aceste manifestații pot avea efect de bumerang chiar asupra puterii din SUA, influența susținătorilor lui Bibi în Congresul American fiind una mare și consolidată în timp, din acest motiv cred că această acțiune a americanilor este una mult hazardată de această dată.

Revenind la comparația cu România în concluzie, dacă Netanyahu va acționa rapid cu votarea și impunerea noilor legi (nelăsând intervale de timp pentru oficializare, ce pot fi folosite eficient de adversarii săi, precum celebrele 10 zile din România), el poate câștiga acest meci politic, iar odată cu asta multe se vor schimba în geopolitica regiunii, în mod consecutiv. Mă bazez oricum și pe faptul că ''Netanyahu nu-i ca Dragnea''.

Cozmin Gușă

loading...
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORADIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE