Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x












Va fi oare umilită și învinsă China de Marele Proiect de conexiuni al UE?

Postat la: 07.05.2024 | Scris de: ZIUA NEWS

0

„Un bun general câștigă bătălia înainte de a intra în luptă" spune lecția predată odinioară de Sun Tzu. S-ar putea să fi venit acum timpul în care liderii unora dintre marile puteri ale lumii să-și dorească să facă o scurtă verificare a sustenabilității proiectelor lor majore, să vadă dacă pot, să joace pe măsura ambițiilor, dacă au cu ce și dacă au cine.

Proiectul chinez al Marii Conectivități e în plină evoluție și extindere globală. Autorul său moral și susținătorul său fervent este Președinte chinez aflat acum în vizita europeană care-l duce în trei țări, Franța, Serbia și Ungaria, fiecare importantă din punct de vedere istoric și politic în favorizarea viitoare a construcției respective. Mai ales (sau în primul rând) din cauza contextului actual în care Macron sugerează o inițiativă de independență crescută a UE în raport cu tradiționala dependență față de SUA. Ceea ce ar fi interesant în combinație cu creșterea (sau revenirea) temerilor privind o viitoare debalansare de oferte energetice și o deloc imposibilă criză de încredere trans-atlantică.

Iată de ce, poate surprinzător pentru unii, a revenit în actualitate proiectul gigantic imaginat de europeni și arătat chinezilor - poate prea repede și fără un studiu de riscuri asociate - drept o alternativă ofensivă la demersul global chinez. Iată despre ce e vorba:

Uniunea Europeană a dezvăluit un proiect numit "Global Gateway", în valoare de 300 de miliarde de euro (340 de miliarde de dolari). Proiectul este văzut ca un răspuns la strategia chineză "Belt and Road".

Proiectul "Global Gateway"

- Inițiativa "Build Back Better World" și proiectul european "Global Gateway" sunt cele care se consolidează reciproc.
- Blocul va mobiliza ajutorul financiar în investiții publice și private în infrastructură în întreaga lume.
- Este o ramificație a unui plan al țărilor G7 de a oferi țărilor în curs de dezvoltare o alternativă la Belt and Road.
- Proiectul va extinde probabil atribuțiile Fondului european pentru investiții strategice sau va crea o instituție similară, care să poată acționa ca garant pentru investițiile mai riscante din "Sudul global".
- UE a indicat că dorește în special să concureze pentru proiecte de dezvoltare a infrastructurii în Africa.

Despre Inițiativa "Belt and Road"

- Inițiativa "Belt and Road" este un proiect emblematic al președintelui chinez Xi Jinping, lansat în 2013.
- Beijingul a investit 139,8 miliarde de dolari în acest proiect, care reprezintă piesa centrală a politicii externe chineze.
- BRI urmărește să dezvolte infrastructura terestră și maritimă pentru a conecta mai bine China cu Asia, Europa și Africa pentru comerț și dezvoltare, și a găsit mulți parteneri în întreaga lume.

Și deschiderile ulterioare ar trebui să țintească piața viitorului, Africa, cu conectivitate deschisă pe proiecte energetice. Rămâne însă deschisă chestiunea fezabilității în termeni de „proiect concurent" la Noul Drum al Mătăsii deoarece UE sunt acum, foarte brutal, obligate să schimbe direcțiile investiționale, favorizând cumpărarea de arme și construcția propriilor noi capacități de apărare și de întărire a „fortăreței Europa". Plus multele sute de miliarde care vor trebui băgate de urgență în proiectul NATO și, cine știe, în cel european de descurajare nucleară.

Bani vor mai fi în Europa pentru proiectul Gateway, nu am niciun fel de îndoială. Numai că trasul prin Orientul Apropiat este acum flancat sau chiar trece prin zone cu conflict deschis, cu Turcia și statele din Golf ca noi garanți de echilibru.

Poate, cred, ar trebui să vedem dacă viitorul imediat va da oarecare credit vocilor care spun că tensiunile de acum se vor rezolva destul de rapid și că, exact în această perspectivă, să fim atenție la modificarea sensibilă a discursului unora dintre europeni, cei ale căror economii contează, în raport cu proiectul chinez. Sunt voci care spun că va urma o nouă împărțire de zone de influență pe baza ofertelor reciproce de tehnologie strategică. Și asta este posibil.

Dar, dacă așa stau lucrurile, pesemne că va urma o resetare de joc în toamnă, când Europa va ști mai bine în ce termeni economici joacă și, în context, ce acorduri de supraviețuire face pentru intrarea în civilizația conectată a singurei mari dezvoltări care va conta: capacitatea de a introduce rapid în producția industrială a noilor capacități bazate pe Inteligența Artificială. Și atunci, știți cumva în ce limbă se vor scrie comenzile?

Cristian Unteanu

albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORA



DIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE