Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x
Liderul Al-Qaeda a murit într-un mod misterios: gruparea și-a ales deja un alt comandant

Postat la: 11.03.2024 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Gruparea jihadistă Al-Qaeda din Peninsula Arabă (AQAP) a transmis, printr-un mesaj video, că liderul său, Khalid Batarfi, a murit. Khalid Batarfi era un militant de origine saudită, care a preluat controlul asupra orașului Aden din sudul Yemenului. Înregistrarea video, difuzată pe pagina de internet a grupării jihadiste, nu menționează cauzele decesului liderului său.

Cadavrul lui Batarfi a fost arătat în imaginile difuzate de Al-Qaeda în Peninsula Arabă (AQAP) în giulgiu și învelit într-un steag care poartă numele grupării jihadiste, transmite France 24. „Dumnezeu și-a luat sufletul în timp ce și-a căutat cu răbdare recompensa și a rămas ferm, a imigrat, a făcut garnizoană și a purtat jihadul", a spus SITE un veteran AQAP despre Batarfi în videoclipul de aproape 15 minute. Nu au existat detalii imediate cu privire la momentul sau cauza morții lui Batarfi. Se credea că avea 40 de ani.

Statele Unite consideră filiala din Yemen a Al-Qaida cea mai periculoasă facțiune a rețelei jihadiste globale, iar Departamentul de Stat l-a desemnat pe Batarfi în 2018 drept „terorist global". Gruparea și-a ales un nou șef, pe Saad bin Atef al-Awlaki, care a apărut ultima dată într-un videoclip lansat în februarie 2023, în care îi îndemna pe cei din triburilor sunite să se alăture AQAP. Gruparea extremistă sunnită a prosperat în haosul anilor de război din 2014 dintre guvernul din Yemen susținut de Arabia Saudită și rebelii Houthi susținuți de Iran.

AQAP a desfășurat operațiuni în Yemen atât împotriva Houthiilor, cât și împotriva forțelor guvernamentale. De asemenea, a efectuat atacuri sporadice în străinătate, inclusiv asupra birourilor publicației satirice franceze Charlie Hebdo în 2015 și o împușcătură în masă în 2019 la o bază navală americană din Florida, în care un ofițer al forțelor aeriene saudite a ucis trei marinari americani.

Khalid Saeed Batarfi , cunoscut și sub numele de Abū al-Miqdād al-Kindā a fost un militant din Arabia Saudită și emirul Al Qaeda din Peninsula Arabică. El a supravegheat rețeaua media a grupului din Yemen și a condus luptătorii jihadiști în preluarea guvernoratului Abyan din Yemen în 2011, unde i s-a acordat poziția de emir.

La 17 martie 2011, Batarfi a fost capturat de forțele de securitate din guvernoratul Taiz. Timp de patru ani, a fost închis în Mukalla. El a fost eliberat, împreună cu alți aproximativ 300 de deținuți, de luptătorii Al Qaeda la 2 aprilie 2015, în timpul bătăliei de la Mukalla. Publicația The Washington Post a comparat evadarea închisorii din Mukalla cu evadarea a 23 de luptători, inclusiv viitorul emir AQAP Nasir al-Wuhayshi, dintr-o închisoare yemenită în 2006, un eveniment formativ pentru grup.

Batarfi a atras atenția presei când a pozat pentru fotografiile făcute de combatanți al-Qaeda în palatul guvernatorului Hadhramaut, pe care luptătorii au preluat-o. AQAP a anunțat în februarie 2020 că Batarfi a fost numit liderul său, în urma morții predecesorului său, Qassim al-Rimi, într-o lovitură cu drone din SUA sau Yemen.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
albeni
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORADIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE