Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor Afla mai multe! x


Conturile unor IMM-uri au fost golite în câteva secunde de hackeri: s-au sustras sume impresionante în cryptomonede

Postat la: 15.01.2022 | Scris de: ZIUA NEWS

0

Conturile de criptomonede ale unor IMM-uri au fost golite în timpul unor atacuri informatice, iar pierderile au fost majore. O serie de atacuri de tip amenințări persistente avansate (APT), inițiate de BlueNoroff, împotriva companiilor mici și mijlocii din întreagă lume au dus la pierderi majore de criptomonede pentru victime.

Campania, denumită SnatchCrypto, se adresează diferitelor companii care, prin natură muncii lor, se ocupă de criptomonede și contracte inteligente, DeFi, Blockchain și industria FinTech. În cea mai recentă campanie BlueNoroff, atacatorii au abuzat subtil de încrederea angajaților care lucrează la companiile vizate, trimițându-le un virus de tip backdoor pe Windows cu funcții de supraveghere, sub masca unui „contract" sau a unui alt document de business. Pentru a goli în cele din urmă portofelul cripto al victimei, atacatorul a dezvoltat resurse extinse și periculoase: infrastructură complexă, exploit-uri, implanturi de malware.

BlueNoroff face parte din organizația Lazarus și folosește structura diversificată și tehnologiile de atac sofisticate ale acesteia. Grupul Lazarus APT este cunoscut pentru atacurile asupra băncilor și serverelor conectate la SWIFT și chiar s-a angajat în crearea de companii false pentru dezvoltarea de software pentru criptomonede. Clienții înșelați au instalat ulterior aplicații cu aspect legitim și, după un timp, au primit actualizări de tip backdoor.

Acum, această „filiala" a grupului Lazarus a trecut la atacarea start-up-urilor de criptomonede. Deoarece majoritatea business-urilor cu criptomonede sunt start-up-uri mici sau mijlocii, acestea nu pot investi mulți bani în sistemul lor de securitate internă. Atacatorii înțeleg acest punct și profită de el, utilizând scheme elaborate de inginerie socială.

Pentru a câștigă încrederea victimei, BlueNoroff pretinde a fi o companie de investiții de capital de risc existența. Cercetătorii Kaspersky au descoperit peste 15 companii, ale căror nume de brand și nume de angajați au fost abuzate în timpul campaniei SnatchCrypto. Toate companiile reale folosite nu au nimic de-a face cu acest atac sau cu e-mailurile trimise. Sfera start-up-urilor care se ocupă de criptomonede a fost aleasă de infractorii cibernetici dintr-un motiv simplu: asemenea companii primesc frecvent mesaje sau fișiere din surse necunoscute.

Dacă documentul ar fi deschis offline, nu ar prezența niciun pericol - cel mai probabil, ar arată că o copie a unui fel de contract sau a unui alt document inofensiv. Dar dacă computerul este conectat la Internet în momentul deschiderii fișierului, un alt document macro-activat este preluat pe dispozitivul victimei, implementand malware. Acest grup APT are diferite metode în arsenalul sau de infecție și asamblează lanțul de infecție în funcție de situație.

Pe lângă documentele Word periculoase, actorul răspândește și programe malware deghizate în fișiere pentru shortcuts Windows, arhivate. Trimite informațiile generale ale victimei și către agentul Powershell, care apoi creează un backdoor cu funcții complete. Folosind acest lucru, BlueNoroff implementează alte instrumente rău intenționate pentru a monitoriza victima: un keylogger și unul care realizează capturi de ecran.

Apoi atacatorii urmăresc victimele timp de săptămâni, sau luni: colectează informații despre tastele apăsate de utilizator și monitorizează operațiunile zilnice ale acestuia, în timp ce planifică o strategie pentru furtul financiar. Când găsesc o țintă importantă care utilizează o extensie populară de browser pentru a gestiona portofelele cripto (de exemplu, extensia Metamask), aceștia înlocuiesc componentă principala a extensiei cu o versiune falsă.

Atacatorii primesc o notificare la descoperirea unor transferuri mari. Atunci când utilizatorul compromis încearcă să transfere unele fonduri într-un alt cont, acesta interceptează procesul de tranzacție și injectează propria logică. Pentru a finaliza plata inițiată, utilizatorul face click pe butonul „aprobă". În acest moment, infractorii cibernetici schimbă adresa destinatarului și maximizează suma tranzacției, adică golesc contul dintr-o singură mișcare.

DIN ACEEASI CATEGORIE...
Adauga comentariu

Nume*

Comentariu

ULTIMA ORADIN CATEGORIE

  • TOP CITITE
  • TOP COMENTATE